Grzyby suszone

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Suszone grzyby to cenny dodatek do wielu dań. Nikt nie wyobraża sobie wigilijnych pierogów bez grzybów. Zbierane jesienią trzeba właściwie przechować. Polecam taki oto sposób.

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • grzyby leśne - np. prawdziwki, podgrzybki w dowolnej ilości

Grzyby suszone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby oczyścić. Pokroić na mniejsze kawłki i wysuszyć na suszarce do grzybów, owoców, warzyw. Można też grzyby wysuszyć w piekarniku. Wysuszone grzyby przełożyć do słoiczków i dokładnie zakręcić wieczka. Wstawić słoiczki do zimnego piekarnika i nastawić grzanie na 100 stopni. Jak piekarnik osiagnie już taką temperaturę to grzać jeszcze ok. 10 -15 minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić do wystygnięcia.
    Tak zabezpieczone grzyby spokojnie mogą być przechowane do Wigilii i dłużej. Zachowują aromat.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy