Suszone grzyby to cenny dodatek do wielu dań. Nikt nie wyobraża sobie wigilijnych pierogów bez grzybów. Zbierane jesienią trzeba właściwie przechować. Polecam taki oto sposób.
20 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
grzyby leśne - np. prawdziwki, podgrzybki w dowolnej ilości
Grzyby suszone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby oczyścić. Pokroić na mniejsze kawłki i wysuszyć na suszarce do grzybów, owoców, warzyw. Można też grzyby wysuszyć w piekarniku. Wysuszone grzyby przełożyć do słoiczków i dokładnie zakręcić wieczka. Wstawić słoiczki do zimnego piekarnika i nastawić grzanie na 100 stopni. Jak piekarnik osiagnie już taką temperaturę to grzać jeszcze ok. 10 -15 minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić do wystygnięcia.
Tak zabezpieczone grzyby spokojnie mogą być przechowane do Wigilii i dłużej. Zachowują aromat.
Komentarze