Smażone grzyby suszone

0 (0 ocen)

Idealne na wigilijny stół.

Składniki:

  • 20 dużych kapeluszy suszonych grzybów,
    kilka ziarenek czarnego pieprzu,
    duża cebula,
    2 jajka,
    10 łyżek mąki,
    bułka tarta,
    sól,
    olej do smażenia.

Smażone grzyby suszone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wkładamy opłukane grzyby, dodajemy obrana i przekrojoną na 4 cebulę i zalewamy wodą. Dodajemy pieprz i solimy. Gotujemy do miękkości. Grzyby odcedzamy i studzimy. Jajka rozkłocamy lekko solimy. Grzyby panierujemy w mące - jajku - bułce tartej i smażymy na złoty kolor. Grzyby odsączamy na papierowym ręczniku.

Porady

Wodę po gotowaniu grzybów można wykorzystać jako bazę do zupy grzybowej lub sosu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy