Gulasz dyniowy z kurczakiem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepis na smaczny i sycący posiłek z dodatkiem królowej jesieni - dyni. Nie tylko dla miłośników dyniowych smaków. Zamiast świeżej dyni możemy użyć mrożonej.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • filet z kurczaka - 1 szt.
    mała dynia - 1 szt. (lub 1 op. mrożonej)
    przyprawa do gulaszu
    cebula - 1 szt. 
    śmietana 18% - 100 ml
    natka pietruszki
    oliwa do smażenia
    ugotowany ryż

Gulasz dyniowy z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię obieramy ze skóry i usuwamy pestki. Miąższ kroimy w niewielką kostkę. Filet myjemy i kroimy w niewielką kostkę
  • 2. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Rumienimy na rozgrzanej oliwie. Do cebuli dodajemy dynię oraz kawałki kurczaka i smażymy ok. 5 minut, cały czas mieszając.
  • 3. Wlewamy ok. 400 ml wody i wsypujemy przyprawę (ilość według uznania). Doprowadzamy do wrzenia a następnie gotujemy na niewielkim ogniu ok. 15 min. Dodajemy śmietanę oraz posiekaną natkę pietruszki. Podajemy z ugotowanym ryżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy