Przepis na smaczny i sycący posiłek z dodatkiem królowej jesieni - dyni. Nie tylko dla miłośników dyniowych smaków. Zamiast świeżej dyni możemy użyć mrożonej.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
filet z kurczaka - 1 szt.
mała dynia - 1 szt. (lub 1 op. mrożonej)
przyprawa do gulaszu
cebula - 1 szt.
śmietana 18% - 100 ml
natka pietruszki
oliwa do smażenia
ugotowany ryż
Gulasz dyniowy z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię obieramy ze skóry i usuwamy pestki. Miąższ kroimy w niewielką kostkę. Filet myjemy i kroimy w niewielką kostkę
2.Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Rumienimy na rozgrzanej oliwie. Do cebuli dodajemy dynię oraz kawałki kurczaka i smażymy ok. 5 minut, cały czas mieszając.
3.Wlewamy ok. 400 ml wody i wsypujemy przyprawę (ilość według uznania). Doprowadzamy do wrzenia a następnie gotujemy na niewielkim ogniu ok. 15 min. Dodajemy śmietanę oraz posiekaną natkę pietruszki. Podajemy z ugotowanym ryżem.
Komentarze