Gulasz ogórkowo-pieczarkowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 50 min

Takie zestawienie zwykle wywołuje zdziwienie, ale zapewniam, że danie smakuje wyśmienicie.

  • 50 min

Składniki:

  • ● 25 dag wieprzowego mięsa gulaszowego
    ● 2 dag pieczarek
    ● 1/2 ogórka szklarniowego
    ● 3 ząbki czosnku
    ● ostra mielona papryka
    ● sól
    ● pieprz
    ● ewentualnie czubryca
    ● oliwa

Gulasz ogórkowo-pieczarkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w większą kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy do mięsa. Oprószamy przyprawami. Skrapiamy niewielką ilością oliwy i dokładnie mieszamy. Wkładamy na 2 godziny
    do lodówki.
  • pieczarki kroimy w plastry 2. Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Ogórka myjemy, obieramy i kroimy w dość dużą kostkę. Dodajemy z pieczarkami do mięsa. Mieszamy. Podlewamy niewielką ilością wody. Dusimy 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Podajemy z ziemniaczanym purée i mizerią lub surówką z białej kapusty.

Porady

Rady redakcyjnej kucharki Krystyny. Smak gulaszu można zaostrzyć, dodając drobno posiekaną paprykę chili.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2012

Komentarze

Podobne przepisy