Gulasz ogórkowo-pieczarkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w większą kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy do mięsa. Oprószamy przyprawami. Skrapiamy niewielką ilością oliwy i dokładnie mieszamy. Wkładamy na 2 godziny
do lodówki.
2.Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Ogórka myjemy, obieramy i kroimy w dość dużą kostkę. Dodajemy z pieczarkami do mięsa. Mieszamy. Podlewamy niewielką ilością wody. Dusimy 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Podajemy z ziemniaczanym purée i mizerią lub surówką z białej kapusty.
Porady
Rady redakcyjnej kucharki Krystyny.
Smak gulaszu można zaostrzyć, dodając drobno posiekaną paprykę chili.
Komentarze