Gulasz piwny

0 (0 ocen)

Mięsko jest kruche, dobrze doprawione, a sos gęsty i lekko pikantny. Smak piwa jest praktycznie niewyczuwalny, lecz dodaje charakteru. Podaję najczęściej z kaszą lub ziemniakami i ulubioną surówką.

Składniki:

  • 70 dag mięsa wieprzowego ( u mnie szynka)
    olej
    1 czerwona papryka
    spora cebula
    3 ząbki czosnku
    pół łyżeczki mielonego imbiru
    350 ml piwa
    po 1 łyżeczce słodkiej i ostrej papryki
    5 ziarenek ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    sól, pieprz
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

Gulasz piwny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć i pokroić w kostkę. Posypać solą i pieprzem. Podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek i posypać imbirem. Podsmażyć kilka minut. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę, przyprawy i piwo. Dusić do czasu aż mięso będzie miękkie (ok, 1,5h). W niewielkiej ilości wody rozprowadzić mąkę i dodać do gulaszu.Spróbować i jeśli trzeba doprawić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy