Gulasz segedyński

0 (0 ocen)

Danie kuchni węgierskiej , które w smaku przypomina polski bigos .

Składniki:

  • 80 dag łopatki wieprzowej

    3 łyżki smalcu

    1 cebula

    3 ząbki czosnku

    80 dag kiszonej kapusty

    1 l rosołu wołowego

    1 łyżka ostrej mielonej papryki

    2 łyżeczki kminku

    200 ml kwaśnej śmietany

    sól , pieprz

Gulasz segedyński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek posiekać , zeszklić na roztopionym smalcu .

    Posypać kminkiem .

    Dodać pokrojone w kostkę mięso , oprószyć je ostrą papryką i usmażyć na rumiano .

    Wlać 1/2 l rosołu i dusić ok. 30 minut .

    Dodać posiekaną i odciśniętą kapustę , wlać resztę rosołu , wymieszać i dusić kolejne 1,5 godziny .

    Doprawić solą i pieprzem , wymieszać .

    Gulasz podawać z kleksem kwaśnej śmietany .

Komentarze

Podobne przepisy