Gulasz z soczewicy z imbirem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszne, rozgrzewające, wegańskie i odrobinę egzotyczne danie, świetne jako dodatek do ryżu czy makaronu.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki suchej czerwonej soczewicy
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    500g przecieru pomidorowego
    3 szklanki bulionu warzywnego
    3 plastry cytryny
    2 łyżki oleju kokosowego
    1/2 łyżeczki soli
    1 łyżka imbiru
    1 łyżka kminu rzymskiego
    1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

Gulasz z soczewicy z imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę i przygotowujemy przyprawy. W garnku podgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy cebulę, smażymy chwilę, dodajemy czosnek i przyprawy i smażymy jeszcze przez moment.
  • 2. Dodajemy przecier pomidorowy, bulion, przepłukaną soczewicę i całe plastry cytryny. Gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem ok 20-30 min, od czasu do czasu mieszając.

Porady

Możesz użyć świeżego, jak i suszonego imbiru.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy