Gulasz ziemniaczany

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Gulasz bez mięska, dla tych wszystkich co go nie jadają i nie tylko.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniak (5-6 średnich ziemniaków): 6 sztuk
    - cebula: 2 sztuki
    - Kiszona kapusta: 15 dekagramów
    - koncentrat pomidorowy: 1 łyżka
    - sól (do smaku): 2 szczypty
    - pieprz (do smaku): 2 szczypty
    - grzyby (suszone): 2 sztuki
    - śmietana (kwaśna): 2 łyżki
    - olej (tyle ile potrzeba do smażenia): 5 łyżek

Gulasz ziemniaczany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone grzyby oczyszczamy
    i moczymy w wodzie. Ziemniaki
    obieramy, myjemy i kroimy
    w słupki jak na frytki.
    Osuszamy papierowym ręcznikiem.
    Kiszoną kapustę siekamy.
    Cebule obieramy i kroimy
    w kostkę.
  • 2. Na dużej patelni rozgrzewamy
    olej i szklimy cebulę.
    Wkładamy osuszone ziemniaki.
    Chwilę smażymy. Dodajemy kiszoną
    kapustę i koncentrat.
    Mieszamy i podlewamy niewielką
    ilością wody.
  • 3. Grzyby osączamy, kroimy
    i dodajemy do ziemniaków.
    Dusimy pod przykryciem na
    małym ogniu, aż ziemniaki będą
    miękkie. Doprawiamy solą
    i pieprzem. Gorący gulasz podajemy
    z kleksem śmietany.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy