gulasz ziemniaczany

0 (0 ocen)

szybkie danie.

Składniki:

  • 5-6 średnich ziemniaków,
    2 cebule,
    15 dag kiszonej kapusty,
    Łyżka koncentratu pomidorowego,
    2 suszone grzyby,
    Sól, pieprz,
    Olej do smażenia,
    łyżki kwaśnej śmietany.

Gulasz ziemniaczany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone grzyby oczyszczamy i moczymy w wodzie.
    Ziemniaki obieramy i kroimy w słupki jak na frytki.
    Kiszoną kapustę siekamy.
    Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.

    Na dużej patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę.
    Wkładamy ziemniaki, chwilę smażymy.
    Dodajemy kiszoną kapustę i koncentrat.
    Mieszamy i podlewamy niewielką ilością wody.

    Grzyby odsączamy, kroimy i dodajemy do ziemniaków.
    Dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.
    Doprawiamy do smaku.

    Gorący gulasz podajemy z kleksem kwaśnej śmietany.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy