Hiszpański omlet

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Omleta " tortilla espańola" można podawać na ciepło jak i na zimno. Ta wersja jest bezmięsna z dodatkiem mleka i pietruszki.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 6 jajek,
    2 średnie cebule,
    5 średnich ziemniaków,
    1/3 szkl mleka,
    Garść pietruszki,
    Szczypta soli i pieprzu,
    Olej do smażenia

Hiszpański omlet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Każdego z ziemniaków dzielimy na 4 części, a potem na trójkątne plasterki, podsmażany na rozgrzanym.oleju na patelni az zmiękną, zdejmujemy, następnie podsmażamy cebule pokrojoną na pół krążki, gdy ta lekko się zezloci dodajemy ziemniaki i mieszamy razem.
    W osobnym pojemniku roztrzepujemy jajka z mlekiem, solą, pieprzem oraz pietruszka, wylewamy na mieszankę ziemniaczano-cebulową, pozostawiamy na małym ogniu aż boki i środek się zetną. Dla ułatwienia przewrócenia całości przykrywamy talerzem o takiej samej wielkości, przewracamy na druga stronę i delikatnie zsuwamy ma.patelnie drugą strona aby się podsmażyła.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy