Indycze pulpeciki ze spaghetti

0 (0 ocen)

Uwielbiam makarony! A ten w połączeniu z mięsnymi pulpecikami i brokułem stanowi syty i bardzo smaczny obiad!

Składniki:

  • 250g mięsa mielonego z indyka
    0,5 cebuli
    2 ząbki czosnku
    1 jajko
    4 łyżki bułki tartej
    Sól
    Pieprz
    250 g śmietany 18%
    150 ml wody
    0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
    0,5 łyżeczki majeranku
    200 g makaronu spaghetti
    200 g brokuła

Indycze pulpeciki ze spaghetti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki. Gotujemy go w delikatnie osolonej wodzie na półmiękko. Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z pokrojona w kosteczkę cebulką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem, bułka tartą oraz sola i pieprzem. Z masy formujemy małe pulpeciki. Podsmażamy je na odrobinie oleju. Śmietanę mieszamy z wodą. Doprawiamy ja sola, pieprzem, gałką muszkatołową i majerankiem. Zalewamy nią pulpeciki i dusimy do momentu zgęstnienia sosu. Dokładamy brokuł i dusimy jeszcze kilka minut. Pulpeciki podajemy z ugotowanym al dente spaghetti.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy