Indyk Marengo

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Soczysty i aromatyczny.

  • 3 godz.

Składniki:

  • ramiona indyka 3
    oliwa
    koncentrat pomidorowy 30 dag
    białe wino wytrawne 200 ml
    przyprawa ziołowa do grilla
    oliwki czarne 40 g
    cukier 1 łyżeczka
    sól, pieprz

Indyk marengo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Usuwanie kości z ramion indyka. 1. Mięso umyć, ostrym nożem wyjąć kości, podzielić na porcje.
  • Obsypanie indyka przyprawą ziołową. 2. Obsypać przyprawą ziołową i odstawić na ok. dwie godziny.
  • Obsmażanie indyka w przyprawach. 3. Rozgrzać oliwę na patelni, obsmażyć mięso na złoto ze wszystkich stron.
  • Duszenie indyka w winie z koncentratem pomidorowym. 4. Przełożyć do garnka. Dodać koncentrat pomidorowy, wino i zagotować. Zmniejszyć ogień i dusić mięso ok. 40 minut.
  • 5. Pod koniec dodać posiekane oliwki i cukier, zamieszać, doprawić solą i pieprzem. Podawać z kotlecikami ziemniaczanymi lub pieczywem czosnkowym i grzybami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy