14 czerwca 1800 roku, Marengo w Piemoncie - zwycięstwo Napoleona nad armią austriacką, niewątpliwie niektórzy kojarzą tę bitwę z potrawą znaną jako KURCZAK Z MARENGO. Poniżej prezentuję moją wersję tej sławnej potrawy.
Składniki:
kurczak wiejski
sól
biały pieprz
3 łyżki oliwy z oliwek
200 ml rosołu drobiowego
200 ml białego wina
4 ząbki czosnku
2 łyżki masła
300 - 400 g pieczarek
6 niewielkich pomidorów
kilka szalotek lub małej młodej cebuli cukrówki
kilka czarnych oliwek
natka pietruszki, świeży rozmaryn, bazylia, oregano, majeranek
opcjonalnie łyżka domowego przecieru pomidorowego
Kurczak z marengo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka dzielimy na części, solimy i pieprzymy. Podsmażamy na oliwie.Wkładamy do brytfanny lekko podlewamy rosołem i winem. Pieczemy pod przykryciem w 200 stopniach C około 30 minut. W razie potrzeby podlewamy winem i rosołem. Do kurczaka dodajemy plasterki czosnku, podduszona na maśle pieczarki, obrane ze skórki pokrojone w drobniutką kostkę pomidory, cebulki, posiekane oliwki, świeże zioła i przecier pomidorowy. Pieczemy pod przykryciem jeszcze około 30 minut. Kurczaka podajemy z bagietką i obficie posypanego świeżymi ziołami.
Komentarze