Kurczak z Marengo

0 (0 ocen)

14 czerwca 1800 roku, Marengo w Piemoncie - zwycięstwo Napoleona nad armią austriacką, niewątpliwie niektórzy kojarzą tę bitwę z potrawą znaną jako KURCZAK Z MARENGO. Poniżej prezentuję moją wersję tej sławnej potrawy.

Składniki:

  • kurczak wiejski
    sól
    biały pieprz
    3 łyżki oliwy z oliwek
    200 ml rosołu drobiowego
    200 ml białego wina
    4 ząbki czosnku
    2 łyżki masła
    300 - 400 g pieczarek
    6 niewielkich pomidorów
    kilka szalotek lub małej młodej cebuli cukrówki
    kilka czarnych oliwek
    natka pietruszki, świeży rozmaryn, bazylia, oregano, majeranek
    opcjonalnie łyżka domowego przecieru pomidorowego

Kurczak z marengo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka dzielimy na części, solimy i pieprzymy. Podsmażamy na oliwie.Wkładamy do brytfanny lekko podlewamy rosołem i winem. Pieczemy pod przykryciem w 200 stopniach C około 30 minut. W razie potrzeby podlewamy winem i rosołem. Do kurczaka dodajemy plasterki czosnku, podduszona na maśle pieczarki, obrane ze skórki pokrojone w drobniutką kostkę pomidory, cebulki, posiekane oliwki, świeże zioła i przecier pomidorowy. Pieczemy pod przykryciem jeszcze około 30 minut. Kurczaka podajemy z bagietką i obficie posypanego świeżymi ziołami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy