indyk w galarecie

0 (0 ocen)

Kawałki piersi z indyka przyprawione curry i sosem sojowym zatopione w galarecie z mnóstwem warzyw.

Składniki:

  • 600 g mięsa z piersi indyka
    2 łyżeczki curry
    3 łyżki sosu sojowego
    pieprz czarny

    marchewka
    korzeń pietruszki
    4 łyżki kukurydzy z puszki
    garść mrożonego groszku
    kilka różyczek kalafiora
    4 łyżki marynowanych cebulek perłowych
    natka pietruszki
    opakowanie żelatyny na 2,5 litra

Indyk w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś kroimy w drobną kostkę. Marchewkę i pietruszkę kroimy w zapałkę lub drobną kostkę.
  • 2. Do garnka wkładamy mięso, marchewkę i pietruszkę, zalewamy 1,5 litra wody. Dodajemy curry i sos sojowy. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy groszek i podzielonego na małe różyczki kalafiora. Doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku pieprzem oraz ewentualnie sosem sojowym i curry.. Dodajemy żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, kukurydzę i cebulki perłowe.
  • 3. Przelewamy do naczynek. Wystudzone przekładamy do lodówki by zastygły.
  • 4. Gotowe galaretki podajemy polane sokiem z cytryny lub z chrzanem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy