Indyk w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś kroimy w drobną kostkę. Marchewkę i pietruszkę kroimy w zapałkę lub drobną kostkę.
2.Do garnka wkładamy mięso, marchewkę i pietruszkę, zalewamy 1,5 litra wody. Dodajemy curry i sos sojowy. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy groszek i podzielonego na małe różyczki kalafiora. Doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku pieprzem oraz ewentualnie sosem sojowym i curry.. Dodajemy żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, kukurydzę i cebulki perłowe.
3.Przelewamy do naczynek. Wystudzone przekładamy do lodówki by zastygły.
4.Gotowe galaretki podajemy polane sokiem z cytryny lub z chrzanem.
Komentarze