indyk w galarecie - na szybko

0 (0 ocen)

Szybki sposób na indyka w galarecie.

Składniki:

  • 300-400 g mięsa z piersi indyka
    2 ząbki czosnku
    sól lub domowa przyprawa warzywna
    pieprz czarny
    pieprz ziołowy
    2 ziarna ziela angielskiego
    2 łyżki białego wina
    pęczek natki pietruszki
    marchewka
    300 g zielonego groszku, może być mrożony
    4 łyżki żelatyny
    łyżka oliwy

Indyk w galarecie - na szybko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso z indyka kroimy w drobną kostkę. Czosnek drobno siekamy i mieszamy z mięsem oraz olejem. Mięso obsmażamy ze wszystkich stron. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę marchewki oraz groszek. Zalewamy wodą (2 litry) i winem, solimy. Gotujemy, aż marchewka będzie miękka. Dodajemy zmielone ziele angielskie, pieprz oraz pieprz ziołowy. Próbujemy do smaku. Dodajemy posiekaną pietruszkę. Wsypujemy żelatynę, dokładnie mieszamy. Przelewamy do miseczek. Po wystudzeniu wkładamy do lodówki. Podajemy z sokiem z cytryny lub serkiem chrzanowym.

Komentarze

Podobne przepisy