INNA ZUPA Z FASOLKĄ

0 (0 ocen)

Podawać gorące jako pierwsze danie lub jako dodatek do placków ziemniaczanych i naleśników.

Składniki:

  • 5 cienkich parówek typu berlinki
    20 dkg.fasolki szparagowej
    2 marchwie
    5 ziemniaków
    1 mały por biała część
    1/2 pęczka natki pietruszki
    100 ml.słodkiej śmietany 18%
    2 łyżki masła
    10 ziarenek ziela angielskiego
    5 listków laurowych

    sól,pieprz, przyprawa uniwersalna,cukier,ocet do smaku,mąka do zagęszczenia.

Inna zupa z fasolką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • inna zupa z fasolką 1. Warzywa oczyścić,umyć i pokroić w kostkę.Natkę pietruszki posiekać.Z parówek zdjąć osłonki i pokroić pod skosem na mniejsze kawałki.
  • inna zupa z fasolką 2. W garnku zagotować 2 l. wody przyprawionej solą, przyprawa uniwersalna z dodatkiem masła.
  • inna zupa z fasolką 3. Włożyć pokrojone warzywa,oraz ziele angielskie,liście laurowe i gotować do miękkości.
  • inna zupa z fasolką 4. Niewielką ilość mąki rozprowadzić w zimnej wodzie i zagęścić zupę.Doprawić do smaku octem / ok.2 łyżek/,cukrem/ 1-2 łyżeczki/ i przyprawami do smaku.
  • inna zupa z fasolką 5. W niewielkiej ilości wywaru rozprowadzić śmietanę celem zrównania temperatury i połączyć z pozostałą zupą.
    Włożyć parówki,wsypać natkę pietruszki i zagotować.
  • inna zupa z fasolką 6. Rozlać do talerzy.

Porady

Jeśli kto nie lubi zupy z nutką słodyczy to może zrezygnować z cukru.Też będzie smaczna.

Komentarze

Podobne przepisy