Jabłecznik cynamonowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasto ma bardzo ciekawą historię, ponieważ... jego proporcje wymyśliłam SAMA :) Jestem amatorką kulinarną i muszę przyznać, że lubię eksperymentować. :)

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kostka margaryny (250g)
    3 szklanki mąki pszennej
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3-4 łyżki mleka
    szczypta soli
    ok 1kg jabłek
    cynamon

Jabłecznik cynamonowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Blachę średniej wielkości natłuścic margaryną i obsypać bułką tartą lub kaszką manną.
  • 2. 2.Margarynę utrzeć mikserem ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym na pulchną masę, następnie dodawać na przemian jajko oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • 3. 3. 3/4 masy wyłożyć na blachę. (Ciasto ma dosyć gęstą konsystencję.) Do pozostałej masy wlać mleko, wymieszać.
  • 4. 4. Obrać jabłka, zetrzeć na tarce o średnich oczkach, posypać cukrem i cynamonem wedle uznania, odcisnąć sok i wyłożyć na ciasto.
  • 5. 5. Na jabłka rozłożyć resztę ciasta.
  • 6. 6. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180 st. przez ok 40 min. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, ostudzić. SMACZNEGO! :)

Porady

Zamiast startych jablek można użyć domowego musu jabłkowego. Górę ciasta możesz obsypać cukrem pudrem lub polać polewą lukrową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy