Jabłecznik na zimno

0 (0 ocen)

Smaczne , tanie i bez pieczenia .

Składniki:

  • - 1- 1,5 kg jabłek
    - pół szklanki cukru
    - 1 opakowanie galaretki pomarańczowej lub cytrynowej
    - 3 łyżeczki żelatyny
    - 1 szklanka wody
    - 2 opakowania okrągłych biszkoptów

Jabłecznik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka kroimy w ósemki i usuwamy gniazda nasienne. Zalewamy w garnku szklanką wody i gotujemy na małym ogniu. Kiedy już się „rozpadną” wsypujemy pół szklanki cukru i energicznie mieszamy. Następnie dodajemy 1 opakowanie galaretki i 3 łyżeczki żelatyny. Mieszamy. W okrągłej tortownicy wysmarowanej delikatnie masłem układamy pierwszą warstwę biszkoptów- na której rozkładamy pół masy jabłek. Następnie na niej układamy kolejną warstwę ciastek , a na niej resztę jabłkowej masy. Wsadzamy do lodówki na 3-4 godziny.

Porady

Dla urozmaicenia możemy na wierzch ciasta wylać galaretkę

Komentarze

Podobne przepisy