JABŁECZNIK NA ZIMNO

0 (0 ocen)

Jest łatwym i szybkim deserem do wykonania ( nie licząc stania w lodówce). Jest tak puszysty i lekki, że rozpływa się w ustach. W jesienne dni przy herbatce i kocyku pasuje jak ulał.

Składniki:

  • - 1 mała paczka biszkoptów na spód
    - 1 kg obranych jabłek (startych na tarce lub pokrojone w plasterki)
    - 2 galaretki cytrynowe
    - 1 śnieżka + 1 niepełna szkl. mleka
    - 2, 5 łyżeczki żelatyny
    - 1,5 łyżeczki cynamonu
    - 5 łyżek wody gorącej

Jabłecznik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-2a1cag7 1. Jabłka udusić, zrobić marmoladę, kiedy puszczą dobrze soki dodać galaretki i energicznie mieszać, do rozpuszczenia. Odstawić do wystygnięcia.
    Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć biszkoptami, luki uzupełnić pokruszonymi biszkoptami.
    Na to wylać przestygniętą masę jabłkową. Wstawić do lodówki aż lekko stężeje.
  • 2. Śnieżkę ubić z mlekiem na sztywno. Dodać żelatynę rozpuszczoną w wodzie ( żelatynę należy odstawić aż spęcznieje, następnie podgrzać lekko w mikrofali- kilka sekund). Razem wymiksować. Wylać na stężały jabłecznik i odstawić do lodówki na noc.

Porady

Na wierzch można wylać galaretkę lub obsypać wiórkami czekolady.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy