Jabłka z owsianą kruszonką

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Przepis na to danie pochodzi z USA. Przepis przysłała Katarzyna Kwiecińska

  • Łatwy

Składniki:

  • - jabłka (duże): 5 sztuk
    - rodzynki (1 garść): 3 łyżki
    - cynamon: 1 łyżeczka
    - cukier (lub miód, do smaku wg. uznania): 2 łyżki

    - płatki owsiane (6 garści): 12 łyżek
    - orzechy włoskie (1 garść): 2 łyżki
    - rodzynki (1 garść): 2 łyżki
    - pestki słonecznika (uprażone, 1 garść): 2 łyżki
    - Starta skórka z cytryny: 1 sztuka
    - imbir (starty, świeży): 1 szczypta
    - masło (miękkie lub oliwa o neutralnym smaku): 2 łyżki
    - Tłuszcz do smarowania naczynia: 2 łyżki
    - jogurt (mały lub śmietana): 1 sztuka

Jabłka z owsianą kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy, kroimy na
    kawałki. Dodajemy rodzynki, cynamon i cukier lub miód do
    smaku. Mieszamy.
  • 2. Kruszonka: składniki mieszamy
    dłońmi, by płatki mocno oblepiły
    się tłuszczem.
  • 3. Do natłuszczonego naczynia
    żaroodpornego wkładamy jabłka
    z cynamonem i rodzynkami.
    Przykrywamy owsianą kruszonką
    i wyrównujemy powierzchnię.
    Pieczemy 20-30 minut
    w temperaturze 175 °C. Podajemy
    z kleksem jogurtu lub gęstej
    śmietany.

Komentarze

Podobne przepisy