Ciasto jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka utrzeć z cukrem i gorącą wodą do uzyskania pulchnej masy.Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.Dodać do żółtek.Do ciasta porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,delikatnie wymieszać tak by nie opadła.Ciasto wlać do tortownicy o średnicy 32cm,piec 35 min w temp.180st.Wystudzić i przekroić na 2 blaty.Przełożyć konfiturą morelową.
2.Jabłka obrać,zetrzeć na tarce o dużych oczkach i uprażyć na małym ogniu.Gdy jabłka będą miękkie ,zmniejszyć gaz,dodać cukier i galaretki cytrynowe,Mieszać do chwili rozpuszczenia.Ostudzić,a gdy zacznie tężeć-przełożyć na ciasto.
3.Ugotować budyń.Masło utrzeć mikserem,nie przerywając mieszania dodawać do niego wystudzony budyń.Krem rozsmarować na masie jabłkowej.Ciasto wstawić do lodówki.Udekorować sosem toffi i drobnymi ciastkami biszkoptowymi.
Komentarze