Jabłkowe chipsy cynamonowe

0 (0 ocen)

Zdrowa i smaczna przekąska lub dodatek do domowego musli

Składniki:

  • twarde winne jabłka
    litr wody
    2 łyżki kwasku cytrynowego
    cynamon

Jabłkowe chipsy cynamonowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jabłka przed suszeniem 1. Kwasek cytrynowy rozpuścić w wodzie.
    Jabłka umyć, obrać ze skórki (niekoniecznie, ale ja takie wolę), usunąć gniazda nasienne i pokroić na równe plasterki o grubości około 3 mm.
    Partiami wkładać plasterki do wody z kwaskiem na 2 minuty.
    Wyjąć łyżką cedzakową na sitko, przepłukać pod bieżącą wodą, osączyć i rozłożyć pojedynczą warstwą na ściereczce lub kuchennym papierowym ręczniku, osuszyć.
    Plasterki oprószyć cynamonem i ułożyć na sitkach suszarki.
    Suszyć około 4-5 godzin, co jakiś czas zamieniając sita miejscami.
    Chipsy nie są chrupiące, powinny być sprężyste.

Porady

Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniczku

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy