Chipsy jabłkowe

0 (0 ocen)

Zastanawiałam się jak spożytkować pyszne, ekologiczne, jesienne jabłka których opór w tym roku i postanowiłam zrobić chipsy. Są przezdrowe i przepyszne. Można do ich zrobienia wykorystać suszarę do owoców albo piekarnik.

Składniki:

  • dowolna ilosć jabłek
    500 ml wody
    sok z połowy cytryny

Chipsy jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z jabłek usuwamy gniazda nasienne, kroimy w cienkie plasterki. Wodę mieszamy z sokiem z cytryny i wrzucamy do niej plasterki. Po kilku minutach wyciągamy jabłka i układamy na papierowym ręczniku abby usunąć nadmiar wilgoci. Suszymy jabłka ok 6 godzin w suszarce do owoców albo w piekarniku z termoobiegiem, w temperaturze ok 50-70 stopni przez 3-4 godziny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy