Jabłkowy bochenek

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

...

  • 2 godz.

Składniki:


  • 1/2 kg kwaśnych jabłek
    3 łyżki soku z cytryny
    100 g cukru
    100 g rodzynek
    125 ml rumu
    100 g orzechów laskowych
    2 łyżeczki przyprawy do piernika
    1 łyżka kakao
    1/2 opakowania proszku do pieczenia
    250 g mąki

Jabłkowy bochenek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy , kroimy na ćwiartki , usuwamy nasiona i kroimy w cienkie plasterki.
    Skrapiamy sokiem z cytryny , mieszamy z cukrem. Odstawiamy co najmniej na 1 godz.
    Rodzynki zalewamy rumem. Po 20 min mieszamy z całymi orzechami laskowymi , przyprawą korzenną , kakao , proszek do pieczenia i mąką. Drewnianą łyżką łączymy masę z jabłkami .
    Przekładamy do dobrze natłuszczonej i posypanej mąką keksowej o pojemności ok. 1 litra.
    Pieczemy 1 godz. 20 min w temp. 190 stopni C.
    Po 50 min przykrywamy folią aluminiową. Studzimy 20 min w formie , wyjmujemy i
    studzimy 20 min całkowicie na kratce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy