1/2 kg kwaśnych jabłek
3 łyżki soku z cytryny
100 g cukru
100 g rodzynek
125 ml rumu
100 g orzechów laskowych
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
1/2 opakowania proszku do pieczenia
250 g mąki
Jabłkowy bochenek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obieramy , kroimy na ćwiartki , usuwamy nasiona i kroimy w cienkie plasterki.
Skrapiamy sokiem z cytryny , mieszamy z cukrem. Odstawiamy co najmniej na 1 godz.
Rodzynki zalewamy rumem. Po 20 min mieszamy z całymi orzechami laskowymi , przyprawą korzenną , kakao , proszek do pieczenia i mąką. Drewnianą łyżką łączymy masę z jabłkami .
Przekładamy do dobrze natłuszczonej i posypanej mąką keksowej o pojemności ok. 1 litra.
Pieczemy 1 godz. 20 min w temp. 190 stopni C.
Po 50 min przykrywamy folią aluminiową. Studzimy 20 min w formie , wyjmujemy i
studzimy 20 min całkowicie na kratce.
Komentarze