Jaglanka z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Łatwa i szybka w przygotowaniu propozycja śniadaniowa, nie tylko dla osób będących na diecie, ale i długo pracujących. Wbrew pozorom syci i daje dużo energii na długi czas. Moja dzisiejsza wersja jest z jabłkami, jednak to od Was zależy na jakie dodatki się zdecydujecie.

  • 40 min

Składniki:

  • ½ szklanki kaszy jaglanej
    1 szklanka mleka
    1 łyżka siemienia lnianego
    ½ szklanki prażonych jabłek/ przecieru jabłkowego z cynamonem
    Dekoracja:
    jabłko
    łyżka prażonych jabłek
    kilka orzechów włoskich
    1 łyżka miodu

Jaglanka z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną opłukać pod bieżącą wodą.
    Do rondelka wsypać kaszę, dodać siemię lniane i szklankę mleka.
    Zagotować następnie przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować około 20 minut, mieszając co jakiś czas by kasza nie przywarła do dna.
    Gdy kasza wchłonie mleko, dodać prażone jabłka, wymieszać.
    Gotową gorącą jaglankę wyporcjować do miseczek.
    Po jednej stronie dodać prażone jabłka, na to położyć kilka orzechów włoskich. natomiast drugą stronę miseczki udekorować ½ pokrojonego w plasterki jabłka, całość polać miodem.

Komentarze

Podobne przepisy