Jaglanki drożdżowe Babci Stefci

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Przepis na staropolskie bułeczki.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Mąka pszenna 4 szklanki
    Masło 25 dag
    Żółtka 4 szt.
    Maślanka 1 szklanka
    Szczypta soli
    Drożdże 3 dag
    Składniki na farsz:
    Kasza jaglana 2 szklanki
    Jajko 1 szt.
    Cukier
    Imbir i cynamon do smaku

Jaglanki drożdżowe babci stefci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie farszu:
    Kaszę ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu , wystudzić, wbić jajko, przyprawić według smaku i dokładnie wymieszać.
    Wykonanie:
    Mąkę posiekać z masłem, żółtkami, maślanką, solą, dodać rozdrobnione drożdże i wyrobić ciasto. Przełożyć do lodówki na godzinę, po czym rozwałkować na stolnicy posypanej mąką, wycinać szklanka kółeczka. Kłaść przygotowany farsz, zlepiać bułeczki. Ułożyć na formie wyłożone papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut na złoty kolor.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy