Jagodowy pucharek

0 (0 ocen)

Jagody są smaczne, zdrowe i idealnie pasują do deserów na zimno.

Składniki:

  • Na 6 porcji:
    Kruche ciasto:
    2 szklanki mąki
    2 żółtka
    Kostka masła
    Łyżeczka sody
    Cukier waniliowy
    Dodatkowo:
    1,5 szklanki jagód
    2 galaretki o smaku owoców leśnych
    3 łyżki miodu
    200 ml śmietany 30%




Jagodowy pucharek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki dodajemy żółtka, sodę, cukier waniliowy. Masło topimy, wlewamy. Wyrabiamy ciasto, którym wylepiamy tortownicę , pieczemy 25 min w 180 stopniach.
  • image-0ti42on 2. Jeszcze gorące rozkruszamy łyżką, dodajemy miód, mieszamy dokładnie. Po dużej łyżce układamy na dnie pucharka.(Zostawiamy trochę do posypania wierzchu) Galaretki rozpuszczamy dodajemy owoce, odstawiamy do lekkiego stężenia. Po tym czasie wlewamy na rozkruszone ciasto, odstawiamy na godzinę do lodówki.
  • 3. Śmietanę ubijamy (można dodać łyżkę cukru pudru) nakładamy na galaretkę, posypujemy kruszonką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy