JAGODOWY PUCHAREK

0 (0 ocen)

  • 20 min

Wyborne jagody,beza,i bita śmietana, nigdy się nie znudzą.

  • 20 min

Składniki:

  • 200 ml śmietany 30 %
    1/2 łyżeczki żelatyny
    1 łyżka cukru pudru
    5 łyżeczek soku z cytryny
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    2-3 herbatniki
    ok. 9-10 bez
    jagody
    4 łyżki dżemu z czerwonych i czarnych porzeczek
    6-7 łyżek galaretki jagodowej

Jagodowy pucharek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę rozpuścić w 1 łyżeczce gorącej wody dodać do soku z cytryny.
    Galaretkę gotujemy według przepisu, studzimy.
    6-7 łyżek dodajemy do dżemu.
    Śmietanę ubijamy , dodajemy cukry i sok z żelatyną.
    Na dno kieliszka dajemy pokruszone bezy , potem jagody.
    To wszystko polewamy sokiem dżemowym ( najlepiej przez małe sitko).
    Uzupełniamy lekko kwaśnawą śmietanką.
    Posypujemy pokruszonymi herbatnikami.
    SMACZNEGO.

Porady

Sosu dżemowego wyjdzie więcej ale świetnie przechowuje się w lodówce , Można go użyć do Bezowej chatki przepis podałam.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy