Sernik to ulubione ciacho mojego męża. Przepis ten to moja kolejna modyfikacja podstawowego przepiu na sernik bez pieczenia.Smak?? Rewelacyjny!:)
30 min
Składniki:
Ciasto:
300 g cukru
5 jajek
125 ml oleju
125 ml wody
200 g mąki pszennej
3 łyżki kakao 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
szklanka jagód(ewentualnie inne owoce np.wiśnie/maliny)
100g cukru
500 g twarogu z wiaderka lub dobrze zmielonego
5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku
400 ml słodkiej śmietany 30%
Polewa:
4łyżki wody
4łyżki oleju
4łyżki cukru pudru
4łyżki kakao
Jagodowy serniczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Jajka ubijamy z cukrem. Dodając stopniowo olej i wodę. Kakao, mąkę iproszek do pieczenia, wymieszać i dodać do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Ciasto wyłożyć do prostokątnej (średniej wielkości formy)wysmarowanej margaryną lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok.20 min. w temperaturze 200°C Ostudzić
Masa serowa:
Twaróg utrzeć z cukrem. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodawać po łyżce kremu serowego i wymieszać. Śmietanę ubić i dodać do kremu. Delikatnie wymieszać. Dodać jagody i wymieszac delikatnie.Ciasto wstawić do lodowki na ok3godziny.
Przygotować polewe- wszytskie skladniki włożyc do garnuszka i zagotować. Ciasto polać polewą.
Komentarze