Jagodowy serniczek

0 (0 ocen)

  • 30 min

Sernik to ulubione ciacho mojego męża. Przepis ten to moja kolejna modyfikacja podstawowego przepiu na sernik bez pieczenia.Smak?? Rewelacyjny!:)

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:

    300 g cukru
    5 jajek
    125 ml oleju
    125 ml wody
    200 g mąki pszennej
    3 łyżki kakao 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    szklanka jagód(ewentualnie inne owoce np.wiśnie/maliny)
    100g cukru
    500 g twarogu z wiaderka lub dobrze zmielonego
    5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku
    400 ml słodkiej śmietany 30%

    Polewa:
    4łyżki wody
    4łyżki oleju
    4łyżki cukru pudru
    4łyżki kakao

Jagodowy serniczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Jajka ubijamy z cukrem. Dodając stopniowo olej i wodę. Kakao, mąkę iproszek do pieczenia, wymieszać i dodać do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Ciasto wyłożyć do prostokątnej (średniej wielkości formy)wysmarowanej margaryną lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok.20 min. w temperaturze 200°C Ostudzić

    Masa serowa:
    Twaróg utrzeć z cukrem. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodawać po łyżce kremu serowego i wymieszać. Śmietanę ubić i dodać do kremu. Delikatnie wymieszać. Dodać jagody i wymieszac delikatnie.Ciasto wstawić do lodowki na ok3godziny.
    Przygotować polewe- wszytskie skladniki włożyc do garnuszka i zagotować. Ciasto polać polewą.

Komentarze

Podobne przepisy