Jajka faszerowane awokado

0 (0 ocen)

  • 35 min

Jajka to źródło łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka, którego zapotrzebowanie rośnie np. w nadczynności tarczycy lub w trakcie diety redukcyjnej (odchudzającej).

  • 35 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI

    4 jajka
    1 dojrzałe awokado
    1/2 ząbka czosnku
    1 mała cebulka szalotka
    sól morska
    czarny pieprz
    natka pietruszki

Jajka faszerowane awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWANIE

    Jajka gotujemy na twardo (około 4 1/2 minuty)
    Studzimy i obieramy. Jajka kroimy na pół, a żółtka odkładamy.
    Awokado kroimy na pół i wyciągamy pestkę. Miąższ owocu wraz pietruszką i pokrojoną w kostkę cebulką wrzucamy do blendera. Solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny lub limonki. Na koniec dorzucamy do awokado posiekane żółtka i ponownie mieszamy.
    Farsz nakładamy na jajka. Dekorujemy listkami pietruszki.

    Tak przygotowane jajka to idealna przekąska w diecie redukcyjnej.
    Jedno jajko to ok. 75 kcal, zawartość białka 7,50 g; tłuszczu 5,80 g; węglowodany 0,36 g.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy