Jajka faszerowane łososiem wędzonym

0 (0 ocen)

  • 20 min

Jajka faszerowane wędzonym łososiem z pikantną masą żółtkową. Przekąska nie tylko na wielkanocny stół.

  • 20 min

Składniki:

  • • 6 jajek
    • 2 łyżeczki ostrej musztardy
    • 2 łyżki majonezu
    • 3 plastry wędzonego łososia
    • sól, pieprz do smaku

Jajka faszerowane łososiem wędzonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Jajka ugotować na twardo, przelać zimną wodą i po chwili obrać ze skorupek.
    • Ściąć wierzchołki jajek po skosie, wyjąć żółtka.
    • Żółtka utrzeć lub zmiksować z musztardą i majonezem, doprawić do smaku.
    • Masę żółtkową przełożyć do szprycy i wcisnąć do środka miseczki białkowej wypełniając ją do połowy.
    • Plastry łososia przeciąć na pół, złożyć ozdobnie i wcisnąć do masy żółtkowej.
    • Z reszty masy wycisnąć ozdobne rozetki na wierzchu.
    • Udekorować zieleniną, posypać grubo mielonym pieprzem.

Porady

Można również łososia drobno pokroić, wymieszać z żółtkami i tym nafaszerować jajka. Białka, które pozostały po ścięciu wierzchów, pokroić drobno i wymieszać z resztą masy żółtkowej. Używać jako pasty do kanapek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy