Jajka w boczku

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Opiekuję się córeczką siostry. W kuchni rządzi mama, ale ponieważ jestem w domu, coraz częściej ją wyręczam.

Składniki:

  • ● 8 plastrów chudego wędzonego boczku
    ● 8 jajek
    ● por
    ● łyżka masła
    ● łyżka mąki
    ● 250 ml mleka
    ● sól
    ● pieprz
    ● gałka muszkatołowa

Jajka w boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy.
    Każde owijamy plastrem boczku. Pora oczyszczamy,
    przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy w paski.
  • 2. Masło roztapiamy, wsypujemy mąkę i podsmażamy,
    robiąc białą zasmażkę. Mieszając, stopniowo wlewamy
    mleko. Gotujemy 10 minut. Doprawiamy gałką
    muszkatołową, pieprzem i solą. Wlewamy do naczynia
    żaroodpornego. Wkładamy jajka, posypujemy
    porem. Zapiekamy
    20 minut w 190 °C.

Porady

Sos można doprawić odrobiną chrzanu, a danie przed pieczeniem posypać startym parmezanem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_03-2011

Komentarze

Podobne przepisy