Jajka w galarecie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Moja ulubiona potrawa nie tylko na Wielkanoc.

Składniki:

  • 3 jajka
    3 łyżki żelatyny
    litr bulionu drobiowego
    kieliszek białego wina
    cytryna
    sól
    pieprz
    5 dag szynki lub polędwicy wieprzowej
    czerwona papryka
    pęczek natki pietruszki

Jajka w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i przekrawamy wzdłuż na pół.
  • 2. Żelatynę moczymy w małej ilości zimnej wody. Bulion gotujemy z winem, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Rozpuszczamy w nim żelatynę i studzimy.
  • 3. Natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do bulionu. Do 6 miseczek wkładamy paski szynki, paprykę pokrojoną w kostkę oraz połówki jajek. Zalewamy tężejącą galaretką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2009

Komentarze

Podobne przepisy