Jajka zapiekane w kokilkach

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min

Zapiekane jajka w kokilkach to proste i szybkie śniadanie :)Z podanych niżej składników zrobiłam 2 kokilki o średnicy 11.5 cm. Są to dość spore kokilki więc jeśli macie tylko małe - zmniejszcie składniki o połowę.

  • 20 min

Składniki:

  • 4 plasterki dowolnej suszonej szynki (u mnie szynka wiejska suszona)
    4 jajka
    4 suszone pomidory w olejku (+ odrobina oleju do wysmarowania kokilek)

    Dodatkowo do smaku: sól, pieprz, szczypiorek, pieczywo

Jajka zapiekane w kokilkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Piekarnik rozgrzej do 200 C (u mnie: góra i dół bez termoobiegu).
    2. Kokilki wysmaruj olejem z suszonych pomidorów. Na dnie oraz po bokach rozłóż plasterek szynki - zrób jakby koszyczek, który będzie trzymał jajko.
    3. Na dnie koszyczka połóż suszone pomidory - bądź swoje inne ulubione składniki. Następnie wbij jajka.
    4. Piecz około 12-15 minut - w zależności od piekarnika. (Białko powinno się ściąć, a żółtko powinno być półpłynne.
    5. Możesz zjeść w kokilce - jednak wg mnie koszyczek ładniej się prezentuje na talerzu - przystrojony 'czymś' zielonym - szczypiorkiem, rzeżuchą czy pietruszką. Podawaj z solą, pieprzem i kawałkiem pieczywa.

Notka redakcyjna

KH_04-2013

Komentarze

Podobne przepisy