Jajka zasmażane z makrelą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka gotujemy na twardo z dodatkiem soli. Studzimy, nie obieramy. Kroimy na połówki. Następnie delikatnie wyciągamy białka wraz z żółtkami, tak by nie uszkodzić skorupki. Skorupki pozostawiamy do nafaszerowania.
2.Białka i żółtka wkładamy do blendera, dodajemy mięso z połowy wędzonej makreli, kilka gałązek tatki pietruszki lub szczypiorku, obrane 2 ząbki czosnku, zioła prowansalskie, musztardę i 1-2 łyżeczki chrzanu. Miksujemy.
3.Masę przekładamy do miseczki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
4.Przygotowaną masą napełniamy delikatnie połówki skorupek. Na patelni rozgrzewamy olej. Wierz jajek "maczamy" w bułce tartej i smażymy kilka chwil, aż jajka będą rumiane.
Porady
Zamiast bułki tartej możemy użyć mąki lub kaszy manny.
Komentarze