Jajka zasmażane z makrelą

0 (0 ocen)

  • 30 min

W kilka chwil. Idealne na przystawkę.

  • 30 min

Składniki:

  • 5 jajek
    1/2 makreli wędzonej
    sól
    pieprz
    chrzan w słoiczku
    zioła prowansalskie
    2 ząbki czosnku
    1-2 łyżki musztardy stołowej
    bułka tarta
    natka pietruszki lub szczypiorek
    olej

Jajka zasmażane z makrelą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo z dodatkiem soli. Studzimy, nie obieramy. Kroimy na połówki. Następnie delikatnie wyciągamy białka wraz z żółtkami, tak by nie uszkodzić skorupki. Skorupki pozostawiamy do nafaszerowania.
  • 2. Białka i żółtka wkładamy do blendera, dodajemy mięso z połowy wędzonej makreli, kilka gałązek tatki pietruszki lub szczypiorku, obrane 2 ząbki czosnku, zioła prowansalskie, musztardę i 1-2 łyżeczki chrzanu. Miksujemy.
  • 3. Masę przekładamy do miseczki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
  • 4. Przygotowaną masą napełniamy delikatnie połówki skorupek. Na patelni rozgrzewamy olej. Wierz jajek "maczamy" w bułce tartej i smażymy kilka chwil, aż jajka będą rumiane.

Porady

Zamiast bułki tartej możemy użyć mąki lub kaszy manny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy