Jajko w kaszy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zostaje nam kasza i koniec już jej nie jemy i trzeba pokombinować żeby ją zjeść ze smakiem.

  • 30 min

Składniki:

  • kasza jęczmienna 1 woreczek
    jajka 4 szt mniejsze
    szynka 4 plastry
    cebula 1/4 szt
    zielenina posiekana 1 łyżka
    sól
    pieprz
    bułka tarta
    olej

Jajko w kaszy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Trzy jajka gotujemy na półmiękko, obieramy, oprószamy solą i pieprzem. Zawijamy w plaster szynki.

    Kaszę ugotować wg przepisu na op w osolonej wodzie(najczęściej mam już ugotowaną), osączyć na durszlaku. Do kaszy dodać dwie łyżki tartej bułki, zieleninę, doprawić do smaku i wymieszać.

    Jajko roztrzepać i dodać 1-2 łyżki do kaszy, dodać drobno pokrojoną cebulę. Wymieszać.

    Jajka w szynce oprószyć tartą bułką i oblepić każde kaszą.

    Panierować w pozostałym roztrzepanym jajku i tartej bułce.

    Przygotowane kule smażyć na rumiano.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy