Jajko zapiekane w kaszy

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Kolejna propozycja zdrowego posiłku z kaszą- tym razem na śniadanie

  • Łatwy

Składniki:

  • - kasza gryczana- woreczek (ugotowana): 1 sztuka
    - marchew: 15 dekagramów
    - suszone pomidory z zalewy ziołowej (połówki): 8 sztuk
    - olej z suszonych pomidorów: 2 łyżki
    - jajka świeże: 2 sztuki
    - parmezan tarty do posypania: 2 łyżki
    - sól, pieprz do smaku: 1 sztuka

Jajko zapiekane w kaszy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę obieramy, płuczemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pomidory kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do kaszy gryczanej wraz z olejem z suszonych pomidorów. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 2. Kaszę wkładamy do dwóch naczynek do zapiekania (nieco większych od tradycyjnych kokilek). Na środku robimy zagłębienia.
  • 3. Posypujemy startym parmezanem i w zagłębienia wbijamy po jednym jajku. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.
  • 4. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni około 8 minut- tak, aby białko ładnie się ścięło, a żółtko pozostało płynne.
  • 5. Przed podaniem posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy