Jajko w płaszczyku

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Bardzo proste, a jednocześnie eleganckie i pyszne śniadanie. Plasterek ulubionej wędliny, żółty ser i płynne żółtko otulone delikatnym płaszczykiem z białka.

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 jajka od szczęśliwych kur

    2 plasterki wędliny, u mnie wędzony baleron
    2 łyżki startego żółtego sera, u mnie cheddar i mozzarella
    sól morska
    pieprz kolorowy
    natka pietruszki

Jajko w płaszczyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki 1. Żółtko oddzielamy od białka.

    Wędlinę kroimy w cienkie plasterki o średnicy maksymalnie 8 cm.
  • białko 2. Białko z solą i pieprzem mieszamy widelcem do uzyskania delikatnej pianki.
  • jajko 3. Białko wylewamy na rozgrzaną patelnię o nieprzywierającym dnie. Ogień pod patelnią powinien być bardzo malutki. Na białku układamy plasterek wędliny, ser i żółtko, posypujemy natką pietruszki.
  • jajko 4. Nadzienie otulamy białkiem.
  • jajko 5. Smażymy pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu 2-3 minuty.
  • jajko 6. Podajemy posypane natką pietruszki. Z pszenną bułeczką. Smacznego.

Porady

Przepis na bułeczki: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/mleczno-maslane-bulki Przepis na baleron: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/baleron-wedzony-1

Komentarze

Podobne przepisy