1 opakowanie makaronu spaghetti
6 jajek
450 g mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
maggi w płynie do smaku
1 żółtko
1 łyżka masła
tłuszcz do wysmarowania formy
Jajko zapiekane w makaronowym gniazdku ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, ostudzić. Szpinak rozmrozić. Masło przełożyć do garneczka. Dać szpinak. Gotować ok 10 minut. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać do szpinaku. Wymieszać. Dodać do smaku maggi. Wbić żółtko i dobrze razem wymieszać. Odstawić. Formę żaroodporną wysmarować tłuszczem. Z makaronu formować gniazdka i układać w formie żaroodpornej. Na środek gniazdka ułożyć wcześniej przygotowany szpinak robiąc na środku wgłębienie. W każde wgłębienie wbić jajko. Zapiekać 30 minut w 180 st C.
Komentarze