Jambalaya italiana

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Kreolskie danie we włoskiej wersji.

Składniki:

  • ● 2 woreczki ryżu
    ● cebula
    ● olej
    ● 30 dag pieczarek
    ● czerwona papryka
    ● mały seler
    ● puszka krojonych pomidorów
    ● 1/2 szkl. śmietany
    ● natka pietruszki
    ● 10 dag startego żółtego sera
    ● 2 kostki rosołowe
    ● sok z cytryny
    ● pieprz, sól, słodka mielona papryka, liść laurowy

Jambalaya italiana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy z kostkami i liściem. Odcedzamy.
  • 2. Oczyszczone pieczarki szatkujemy i skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę
    i selera kroimy i dusimy na kilku łyżkach oleju. Dodajemy pokrojoną paprykę
    i pomidory. Dusimy ok. 15 minut. Wkładamy pieczarki i dusimy do miękkości.
  • 3. Ryż mieszamy z masą warzywno-pieczarkową,
    serem i śmietaną. Doprawiamy. Przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Pieczemy ok. godziny pod przykryciem w temp. 180 °C. Posypujemy posiekaną natką.

Notka redakcyjna

PPWS_02-2012

Komentarze

Podobne przepisy