Pizza Italiana

0 (0 ocen)

Włoskie danie w polskim wydaniu :)

Składniki:

  • CIASTO:
    3 szkl mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szkl wrzątku
    2 łyżki roztopionej margaryny
    szczypta soli
    1 jajko

    DODATKI:
    5-6 pieczarek
    2 cebule
    suszone pomidory
    ser żółty
    keczup

    SOS:
    3 łyżki śmietany
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    4 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    świeża bazylia

    DODATKOWO:
    olej do smażenia

Pizza italiana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać sól, jajko i margarynę, wymieszać, dodać wrzątku i szybko wyrobić. Podzielić na trzy części i rozwałkować na wielkość patelni. (ja używałam patelni o średnicy 30 cm.)
  • 2. Przygotować sos: wymieszać przecier i śmietanę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną bazylię. Wymieszać.
  • 3. Patelnie wysmarować olejem i podsmażyć przygotowany placek z jednej strony na złoty kolor, obrócić, posmarować sosem, dodać pokrojone pieczarki, cebulę, pomidory i ser, polać keczupem. Piec pod przykryciem na małym ogniu przez ok 15 min, uważając aby nie przypalić ciasta.

Komentarze

Podobne przepisy