taką jarzynkę często robiła moja babcia. Dziś już jej z nami nie ma na szczęście zdążyłam zapisać sobie przepis. I dziś właśnie z okazji Dnia Babci ją zrobiłam. Polecam bo szybko się robi i jest bardzo smaczna
Składniki:
1 cebula
pół pora
1 pietruszka
1/3 selera
3 marchewki
mały koncentrat pomidorowy
masło lub olej do smażenia
sól, pieprz
Jarzynka obiadowa babci kazi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.cebulę i pora kroimy w półplasterki i przesmażamy na oleju lub maśle.
2.Włoszczyznę ścieramy na tarce o grubych oczkach; dodajemy do cebuli ok 3-5 minut przesmażamy a następnie zalewamy wodą. Jarzynka ma mieć konsystencję np buraczków więc wody dodajemy na oko tyle ile potrzeba.
3.Prużymy całość ok 10-15 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilkę dusimy
Komentarze