Jarzynowe carpaccio

0 (0 ocen)

  • 20 min

Niskokaloryczne danie.

  • 20 min

Składniki:


  • ogórek sałatkowy (150 g )
    2 łyżki pestek dyni
    150 g młodej marchewki
    5 rzodkiewek
    mała kalarepa
    dymka ze szczypiorkiem
    4 łyżki białego octu winnego
    łyżeczka płynnego miodu
    sól
    czarny pieprz
    2 łyżki oleju z pestek dyni
    5 łyżek oleju

Jarzynowe carpaccio - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jarzynowe carpaccio 1. Pestki dyni uprażyłem na patelni bez tłuszczu, powinny zacząć wydzielać przyjemny wyczuwalny zapach. Zdjąłem z patelni i ostudziłem.
    Kalarepkę i marchewkę umyłem, oczyściłem i obrałem. Rzodkiewki i ogórek umyłem. Wszystkie warzywa pokroiłem na szatkownicy do ogórków w cieniutkie plasterki.
    Cebulkę umyłem i oczyściłem. Białe i jasnozielone części cebuli pokroiłem w cieniutkie krążki.
    Ocet z miodem, solą i pieprzem wymieszałem trzepaczką do piany, następnie ubiłem dolewając powoli oba rodzaje oleju.
    Sosem posmarowałem cztery talerze, ułożyłem na nich plasterki warzyw. Pokropiłem pozostałą marynatą. Posypałem krążkami cebuli i pestkami dyni.
    Do carpaccio podałem chleb ze smarowidłem jajecznym.

Komentarze

Podobne przepisy