Jasny chleb z czarnuszką na zakwasie

0 (0 ocen)

Dodatek czarnuszki sprawia że chleb ma wspaniały smak i aromat.

Składniki:

  • Zaczyn:

    5 łyżek mąki pszennej typ 650

    200 ml. letniej wody

    2 łyżki zakwasu żytniego

    Ciasto właściwe:

    400 gram mąki pszennej typ 650

    50 gram mąki żytniej razowej typ 2000

    300 ml letniej wody

    1,5 łyżeczki soli

    1 łyżeczka cukru

    2 łyżki czarnuszki

    Olej do wysmarowania formy

Jasny chleb z czarnuszką na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jasny chleb z czarnuszką na zakwasie 1. Składniki zaczynu mieszamy ze sobą, przykrywamy gazą i odstawiamy na 12 godzin. Do miski wsypujemy obydwie mąki, sól, cukier, czarnuszkę, wlewamy wodę i dodajemy cały zaczyn, zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy na 30 minut pod przykryciem, ciasto odgazowujemy, pozostawiamy na 2 godziny. Ponownie odgazowujemy, pozostawiamy na 30 minut, czynność powtarzamy dwukrotnie, ciasto zagniatamy i przekładamy do formy(31x12 cm.) wysmarowanej olejem. Pozostawiamy na 2-2,5 godziny pod przykryciem do wyrośnięcia. Pieczemy 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu chleb wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.

Porady

Pod tym linkiem znajdziecie przepis na mój zakwas :http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/zakwas-zytni-krok-po-kroku-5

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy