Jelenie różki

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Obyczajem staropolskim jest smażenie w karnawale faworków, ale czasami można coś zmienić.

  • 30 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 2 szk. mąki pszennej
    • ½ szk. cukru pudru + do posypki
    • 5 dag masła
    • 2 żółtka + 3 jajka
    • ¾ szk. śmietany
    • Olej do smażenia

Jelenie różki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mąka 1. Do miski wsypujemy mąkę oraz cukier puder.
  • masło 2. Dodajemy masło.
  • jajka 3. Dodajemy śmietanę.
  • ciasto 4. Staranie zagniatamy ciasto.
  • 5. Rozwałkowujemy ciasto i kroimy prostokąty.
  • ciasto 6. Każdy taki prostokąt nacinamy ukośnie z obu stron.
  • rożki 7. Smażymy w gorącym oleju na złoty kolor.
  • rożki 8. Usmażone i osączone na bibule Różki przekładamy na naczynie i posypujemy cukrem pudrem.
    Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy