Jesienny krem dyniowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Na jesiennie smuteczki polecam lekki deserek bez pieczenia.

  • 60 min

Składniki:

  • - 1/2 szklanki orzechów pecan
    - 1 puszka gotowego puree z dyni
    - 3 łyżki masła
    - 1 małe opakowanie herbatników typu digestive (można zastąpić zwykłymi maślanymi)
    - 3 łyżki śmietany kremówki
    - 100 g serka mascarpone
    - 100 g serka Philadelphia (lub innego kremowego)
    - 1 łyżka cynamonu
    - 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
    - pół łyżeczki zmielonych goździków
    - 2 łyżki cukru

Jesienny krem dyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki kruszymy wraz z orzechami na jednolitą masę i dodajemy 3 łyżki masła. Schładzamy w lodówce ok. pół godziny.
  • 2. Puree z dyni miksujemy z cukrem cynamonem, imbirem, i goździkami. Dodajemy serek mascarpone i serek kremowy, a także 3 łyżkami śmietany kremówki. Ubijamy wszystkie składniki na gładką masę.
  • 3. W pucharkach deserowych układamy następnie na przemian warstwę z herbatnikami z warstwą kremu dyniowego. Na wierzchu układamy kilka orzechów pecan do dekoracji i posypujemy cynamonem.
  • 4. Deserki schładzamy przez 30 minut w lodówce przed podaniem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy