Ciasto jeżynowiec - biszkopt z masą jeżynową

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

delikatny biszkopt oraz puszysta masa czynią z ciasta rozkosz dla podniebienia

  • 3 godz.

Składniki:

  • biszkopt:
    mąka pszenna 1 szklanka
    jajka 3 sztuki
    cukier 1/2 szklanki
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    jeżyny 1 garść
    masa:
    ser ricotta 200 gram
    serek homogenizowany 200 gram
    cukier puder 1/2 szklanki
    galaretka owoce leśne 2 szt
    żółtka 2 szt
    jeżyny
    góra:
    galaretka owoce leśne 1 szt
    jeżyny
    borówki

Ciasto jeżynowiec - biszkopt z masą jeżynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:białko oddzielić od żółtka ,żółtka wymieszać z cukrem ,mąkę przesiąć z proszkiem do pieczenia ,białka ubić na sztywno, dodać żółtka ,nadal ubijając następnie mąkę z proszkiem
    wymieszać przelać do natłuszczonej formy
    górę posypać jeżynami
    piec w 180 stopniach 4o minut MASA:
    serki wymieszać w misce dodać cukier i żółtka ,dwie galaretki rozpuścić w 300 ml. wody , tężejącą galaretkę dodać do serków wsypać jeżyny
    wstawić do lodówki aby masa stężała,na biszkopt wlać tężejącą masą i ponownie schłodzić
    następnie poukładać owoce ,zalać galaretka przygotowaną w\g przepisu na opakowaniu i na 4 godz. wstawić do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy