Ciasto jeżynowiec

0 (0 ocen)

Sezon rozpoczęty wypadem do lasu. Sernik przekładany jeżynami połączony galaretką-palce lizać.

Składniki:

  • 1kg zmielonego twarożku
    2serki homogenizowane
    4łyżki żelatyny

    Dodatkowo:
    biszkopty okrągłe
    1galaretka morelowa
    jeżyny
    sok z jeżyn

Ciasto jeżynowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dno tortownicy(średnica 24) wykładamy nasączonymi w soku z jeżyn biszkoptami.
  • 2. Ser przekładamy do miski wraz z serkami homogenizowanymi. Żelatynę rozpuszczamy w 1szkl. gorącej wody. Zostawiamy do lekkiego stężenia. Przekładamy do masy serowej-zmiksować na gładką masę. Masę dzielimy na 2części, do jednej dodajemy zmiksowane jeżyny a drugą pozostawiamy bez zmian.
  • 3. Masę wykładamy na przemian.
  • 4. Galaretke rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu. Zostawiamy do lekkiego stężenia i wylewamy na wierzch ciasta. udekorować jeżynami. Schładzamy w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy