Jeżynowo - jabłkowe placuszki

0 (0 ocen)

Jak są jeżyny to i placuszki muszą być

Składniki:


  • 1 kefir ( 400 g )
    ok. 2 szk mąki typ 500
    2 jajka ( rozmiar L )
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szczypta soli
    1 łyżka cukru
    1 duże jabłko
    1,5 szk jeżyn ( leśnych )
    cukier puder do posypania

Jeżynowo - jabłkowe placuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeżyny opłukać i odsączyć z wody na sitku. Do miski wlać kefir, wbić jajka i wymieszać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól i wymieszać na gładkie ciasto. Potem razem ze skórką zetrzeć do ciasta umyte jabłko, wrzucić jeżyny ( kilka zostawić do dekoracji ), wymieszać delikatnie ciasto. Na patelni rozgrzać olej, nakładać porcje ciasta i smażyć placuszki po chwili odwracając na drugą stronę. Usmażone placuszki odsączyć na ręczniku papierowym, układać na talerze, posypać cukrem pudrem i udekorować jeżynami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy