Jagodowo-jabłuszkowe babeczki

0 (0 ocen)

Babeczki wyglądają niepozornie ale po rozgryzieniu zaskakują smakiem.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 żółtka (białka zostawiamy na pianę)
    1 szkl. mąki pszennej
    1/2 szklanka maki krupczatki
    1/2 kostki masła(100g)
    1/2 szkl. cukru
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    Dodatkowo:
    2 średnie jabłka
    pół szklanki jagód
    1 łyżeczka cynamonu
    1 budyń smietankowy
    4 łyżki cukru pudru
    bułka tarta

Jagodowo-jabłuszkowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagniatamy. Ciasto dzielimy, 2/3 wkładamy do lodówki na pół godziny, natomiast 1/3 do zamrażarki.
  • Kroimy jabłka 2. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne, kroimy w drobną kostke.
  • Mieszamy 3. Jagody mieszamy z jabłkami, dodajemy cynamon, suchy budyń i dwie łyzki cukru pudru.
  • Smarujemy foremki 4. Ciasto z lodówki rozwałkowujemy cienko, wykrawamy kółka i wylepiamy foremki do babeczek wysmarowane margaryną i obsypane bułką tartą, bułka tartą delikatnie obsypujemy również wierzch ciasta.
  • Nakładamy owoce 5. Następnie nakładamy po łyżce owoców.
  • Ścieramy ciasto. 6. Z białek i 2 łyżek cukru ubijamy sztywną piane, którą łyżeczką rozsmarowujemy na owocach. Ciasto z zamrażarki ścieramy na tarce o drobnych oczkach na piane z białek. Pieczemy 35 min w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

Porady

Mi z tej porcji wyszło 14 babeczek. Babeczki można podawać z bitą śmietaną lub posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy