Jagodowo-jabłuszkowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto zagniatamy. Ciasto dzielimy, 2/3 wkładamy do lodówki na pół godziny, natomiast 1/3 do zamrażarki.
2.Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne, kroimy w drobną kostke.
3.Jagody mieszamy z jabłkami, dodajemy cynamon, suchy budyń i dwie łyzki cukru pudru.
4.Ciasto z lodówki rozwałkowujemy cienko, wykrawamy kółka i wylepiamy foremki do babeczek wysmarowane margaryną i obsypane bułką tartą, bułka tartą delikatnie obsypujemy również wierzch ciasta.
5.Następnie nakładamy po łyżce owoców.
6.Z białek i 2 łyżek cukru ubijamy sztywną piane, którą łyżeczką rozsmarowujemy na owocach. Ciasto z zamrażarki ścieramy na tarce o drobnych oczkach na piane z białek. Pieczemy 35 min w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Porady
Mi z tej porcji wyszło 14 babeczek.
Babeczki można podawać z bitą śmietaną lub posypać cukrem pudrem.
Komentarze